Openbaar vervoer (bus) van vliegveld naar het centrum van Ibiza Town & meer

Op het eiland Ibiza is geen trein te vinden. Gelukkig zijn er een heleboel goede busverbindingen; zowel naar Ibiza Town als naar San Tonio en Santa Eulària. Het vliegveld is goed verbonden in het netwerk van busverbindingen op het eiland.

Wil je het eiland verkennen? Dat hoef je niet met het openbaar vervoer te doen. Je kunt dan ook een Jeep tour over het eiland boeken, met bijvoorbeeld GetyourGuide.

Van de airport tot Ibiza Town

Een eenvoudige manier om vanaf de luchthaven naar het centrum van Ibiza Town te rijden is door middel van een bus. Lijn 10 van de Ibiza Bus rijdt heel het jaar door tussen de luchthaven en het centrum maar let er wel op dat de frequentie van de bussen verschilt van seizoen tot seizoen. In de zomermaanden pikt de bus elke 20 minuten passagiers op aan de luchthaven, in juli en augustus is dat zelfs elke 15 minuten. In de winter rijdt de bus dan weer slechts om het half uur naar het centrum.

De bus rijdt via Sant Jordi de ses Salines en Ibiza Town tot aan de haven van Ibiza, ook wel Puerto de Ibiza genoemd. Als je zo centraal mogelijk in het centrum wil afstappen, dan kan je best afstappen aan één van de haltes op Avinguda d’Espanya. Wanneer je zo dicht mogelijk bij je hotel wilt afstappen, kan je best even aan de bestuurder vragen waar je moet afstappen, zij weten meestal wel raad.

Een ticketje voor deze bus kost een democratische €3,60 en kan je rechtstreeks bij de bestuurder kopen. Je moet ongeveer 25 minuten reistijd rekenen om vanaf de luchthaven in het hart van Ibiza te geraken. Maar natuurlijk ben je met de bus onderhevig aan eventuele files. Je kan deze bus nemen tussen 6u ’s ochtends en middernacht. De bushalte aan de luchthaven ligt net naast de terminal. De bus vindt je dus zonder problemen.

Shuttlebus of lijn 9 en lijn 24
Misschien is er vanuit jouw hotel ook wel een shuttlebus geregeld. Zo deel je je bus met andere gasten maar kan het wel eens gratis zijn. Dan zijn er nog 2 buslijnen die alleen in het hoogseizoen rijden, dus van eind mei/begin juni tot en met het midden van oktober. Ze kosten beiden €4 met een reistijd van, afhankelijk van verkeer, zo’n 45 minuten. Lijn 9 rijdt van San José en San Antonio naar vliegveld Ibiza Lijn 24 rijdt van het vliegveld naar Santa Eularia en Cala Nova.

Taxi
De taxi’s in Ibiza zijn in vergelijking met sommige andere steden relatief goedkoop. Voor ongeveer €20 brengen ze je naar het centrum in minder dan 20 minuten. Jammer genoeg is het niet zo eenvoudig om een taxi te pakken te krijgen aan de luchthaven. Er staat meestal een lange rij toeristen die een taxi willen, waardoor het kan zijn dat je een poos moet wachten voordat het aan jou is om te vertrekken. Daarom kun je best van tevoren alvast een taxi bestellen via het internet, zo weet je dat je zeker snel kan vertrekken.

Van Ibiza Airport naar San Antonio

San Antonio is nog een grote stad op het eiland Ibiza, ook hier kan je eenvoudig naartoe reizen vanaf de luchthaven. De stad is op 19 km van de luchthaven gelegen, dus de reistijden vallen reuze mee. De goedkoopste manier om deze afstand te overbruggen is door de bus te nemen. Hiervoor moet je lijn 9 nemen, die elk uur vertrekt vanaf de luchthaven tussen 8:00 en 1:00. Ook in het terugkomen vertrekt deze bus om het uur tussen 7:00 en 00:00. Let er wel op dat deze lijn enkel ingezet wordt van 1 juni tot en met 30 september. De bus doet normaal gezien een kleine 40 minuten over dit traject en een enkeltje kost €4.

Taxi
Wanneer je liever iets sneller in San Antonio bent, of je reist naar Ibiza buiten het zomerseizoen, kan je er ook voor kiezen om met een taxi te reizen. Een taxirit zal je normaal gezien een dikke €25 kosten vanaf de luchthaven, maar je bent wel in San Antonio in minder dan 20 minuten. Let er wel op dat je aan de luchthaven van Ibiza vaak even moet wachten voor er een taxi beschikbaar is dus probeer van tevoren alvast een taxi te boeken.

Van Ibiza Airport naar Santa Eulària

De derde grootste stad op het eiland Ibiza is Santa Eulària, gelegen op zo’n 20 km van de luchthaven. Net zoals bij de andere steden is de bus ook hier de goedkoopste manier om te reizen. Voor €4 kun je een enkeltje kopen van de luchthaven naar het centrum van Santa Eulària. Hiervoor moet je de bussen van lijn 24 nemen, deze lijn rijdt ook door tot in Cala Nova. Lijn 24 vertrekt wel slechts om de 2u, dus het kan zijn dat je even moet wachten voor je op de bus kan stappen. Ook deze lijn wordt alleen ingezet van 1 juni tot en met 30 september.

Taxi
Een taxi nemen naar Santa Eulària kost ongeveer €25, maar ook hier moet je er weer op letten dat het even kan duren totdat er een taxi beschikbaar is. Overweeg dus zeker om op voorhand een taxi te boeken via het internet.